Çocuklarda Duygusal Zorluk
Çocuklar İçin Farkındalık platformunun kurucusu Klinik Psikolog Güneş Ulus, amputasyonun çocuklar üzerindeki duygusal etkilerini ele alarak çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda MAG’a özel bilgiler veriyor.
“Her şeyin dille başladığına inanıyorum; Afet mağduru ifadesi yerine “afet yaşamış kişi” veya “afet yaşamış çocuk” ifadesini kullanabileceğimizi söyleyerek sözlerine başlayan Klinik Psikolog Güneş Ulus, “Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor: afet yaşamış bir çocuğun ortasında kalmakla ilgili kendi duygularımıza bir bakın, iki yaşındaki bir çocuk ile on altı yaşındaki bir ergenin yaşadıkları, hissettikleri ve olayı algılama biçimleri farklı olacaktır. , çocuğun ailesindeki birincil şahıslarda veya akrabalarda kayıplar varsa, ev kaybedildiyse, şehir değiştiyse bu durumun etkisinin daha fazla olması beklenir; Ancak tüm bunlara rağmen belirtmeliyim ki esnek Çocuklarda dayanıklılık yetişkinlere göre çok daha yüksektir.Çocuklar hayatta kalabilmek için çevrelerinde olup bitenlere çok çabuk uyum sağlama eğilimindedirler.Afet yaşamış çocuklarla temasa geçme konusunda muhtemelen aklınıza gelen ilk soru “ Ne söylemeliyim, nereden başlamalıyım?” Afet yaşayan çocukların ihtiyacı soru sormaktan çok onları dinlemektir.”
Amputasyonun duygusal etkileri karşısında nasıl davranılır? Sorusunu yanıtlayan Güneş Ulus, “Ampütasyon kararını bildiren kişi çocuğu takip eden hekim olmalıdır. Öncelikle eğer hastanede iseler doktor velilerle iletişime geçerek onları operasyon hakkında bilgilendirmelidir. Amputasyon kararını aileye ve çocuğa açıklayacak olan doktor bu bilgiyi verirken öncelikle sakin olmalıdır. Aileden ya da çocuktan gelebilecek her türlü duygunun sözlerine açık olmalıdır. Mümkünse anne baba sakin bir ortama alınmalı, doktor aileye durumu uygun bir dille anlatmalıdır. Aileye duyguları hakkında konuşmaları için zaman tanımak yararlı olacaktır, bu nedenle bu görüşme için zaman ayrılmalıdır. Tıbbi terimlerden uzak, açık ve net bir dil kullanılması önerilir. Öncelikle çocuğun sağlık durumunun değeri aktarılır ve ampütasyona neden ihtiyaç duyulduğu anlatılır. Ampütasyon, çocuğun hayatını kurtarmak için hayati bir karardır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı